Dartstechniek - Deel III

Dartpijlen, dartborden, gooitechnieken enz.
BUTTON_POST_REPLY
ratm
Moderator
BerichtenCOLON 2915
GeregistreerdCOLON 24 Nov 2014, 14:53

Dartstechniek - Deel III

Bericht door ratm »

Deel III, dit keer gaat het over de houding, oftewel: hoe moet ik staan. Al deze technieken zijn afkomstig van darts.nu gebruiker Michel, waarvoor dank!

De houding
De worp, grip en houding vormen samen een soort eenheid. Ze hebben allemaal met elkaar te maken en samen zorgen ze ervoor dat je goed, danwel niet goed gooit. Zorg dus dat je ook deel I en deel II hebt gelezen.
Een goede houding is belangrijk om de vlucht van de pijl niet te verstoren. Iedereen zal wel weten dat het belangrijkste is om als je rechts bent, je rechtervoet voor te zetten en als je links bent je linkervoet. Je staat dus zijwaarts tegen de oche (het plankje/blokje/de streep op de vloer op 2.37 m van het bord) aan.
We staan zijwaarts omdat als je gooit, alles is in een lijn moet zijn. Zoals eerder gezegd is het gooien van een pijl rechtdoor een 2-dimensionale beweging. Daarom moeten we ons hele lichaam hierop afstemmen. Dit doen we door: zijwaarts te staan en ons oog in een lijn te houden met de dart en het doel. Op die manier wordt de kans op een zijdelinge beweging van de werparm verkleint.
Bij de optimale houding vormen de schouders een hoek van 90 graden met het bord. Maar veel mensen vinden dit niet comfortabel, dus moet je zelf naar een compromis zoeken, zolang je maar weet dat je een beetje in de buurt moet blijven van die 90 graden.
Hoe je voeten plaatst, is iets persoonlijks. De een zet zijn voorste voet paralel aan de oche, de ander haaks. Meestal volgt de hoek van de voet met de oche de hoek van de schouders met het bord.

Balans
In elke fase van de worp is het belangrijk in balans te blijven. Voorover leunen kan, zolang je maar in balans blijft. Een klein 'wipje' met je achterste voet op het moment van gooien dient vermeden te worden.
Het meeste gewicht zal terecht komen op je voorste voet, terwijl de achterste voet net genoeg gewicht houdt om in balans te blijven. Deze voet hoeft niet plat op de grond te staan; alleen de tenen die de grond raken is voldoende. Denk erom dat je houding muurvast moet zijn. Het is beter iets minder ver voorover te leunen om steviger te staan, dan dat het voorover leunen om de afstand te verkleinen ten koste gaat van de balans. Plus dat het te ver voorover leunen rugklachten kan veroorzaken.
Tenslotte: Je houding moet garanderen dat je lichaam niet beweegt tijdens het gooien. Je voorste schouder moet op een plaats blijven; de werparm doet het werk.

Dat was het voorlopig..Oefen ze!
BUTTON_POST_REPLY